Sommermøtet 2019

Sommermøtet i Sandnes Soroptimistklubb 03.06.2019

Sted: Køhler-Paviljongen på Nærbø.

Vi ble møtt av Per Ivar Voll og Ingebjørg Gudmestad Voll(vertskap). De tok imot i tidsriktige klær og vi ble ledet inn i stuen hvor to fine festpyntede bord ventet på oss. Husfruen orienterte om Køhler-paviljongens historie. Den ble oppført i 1860 av Johan Mandius Køhler (1821-1897) fra Stavanger. Etter endt jordbruksstudium i Tyskland, kjøpte han i 1850 elleve Nesheimgårder og husmannsplasser på Jæren. Han satset stort på et moderne jordbruk og anla meieri på gården, det første på Vestlandet. Han fikk oppført en hagepaviljong i Schweizerstil og holdt store selskap med prominente gjester som bl.a Alexander Kielland, Kitty Kielland og Eilert Sundt. I tillegg til jordbruk, drev Køhler handel og seilskutefart og hadde mange dyr på den andre gården sin i Hillevåg. Han gikk konkurs i 1870-årene og paviljongen ble flyttet Til Torger Edland Nærland sin gård på andre siden av hovedvegen. Det var Per Ivar Voll som fikk ideen om å tilbakeføre paviljongetil stedet hvor den befinner seg i dag, til «Dampen» som var en gammel husmannsplass under Nesheim.

Vi fikk servert Dampmeny som besto av en grønnsaksuppe tilsatt salt svinekjøtt og bygg-gryn samt brød bakt på havre med meierismør til. Til drikke fikk vi Madam Køhlersrabarbrasaft. Rabarbradyrking med saftpressing er hovedinntektskilden på gården.

Etter et deilig måltid beveget vi oss til loftet hvor Per Ivar orienterte om restaureringen av paviljongen. Fra å være nesten falleferdig ble den tilbakeført til tilnærmet original stand med autentiske detaljer.  I 1.etg. ventet kaffe og nydelige tilslørte bondepiker med rabarbrasyltetøy.